Rechter veegt stadsbrede ban op splitsen van woningen van tafel: ‘Dit is wel even schrikken’
Het Haagse verbod om huizen te splitsen en per etage te verkopen, houdt geen stand. De rechter floot de gemeente onlangs terug in een zaak die was aangespannen door projectontwikkelaar 070 Vastgoed. Eigenaar Martijn Lentze is heel blij met het vonnis en niet alleen uit eigen belang. ,,Ik denk echt dat dit goed is voor de stad. Wij kopen panden op die in slechte staat verkeren en maken daar superleuke appartementen van. Zo voegen we broodnodige woningen. De Haagse ban op het splitsen van woningen kwam er in 2019 om dezelfde reden als het Haagse verbod op verkamering. Het stadsbestuur en de politiek wilden de kwetsbare wijken in de stad beschermen tegen nog meer drukte en leefbaarheidsproblemen. Ook hoopten ze de beleggers terug te dringen die de woningprijzen zouden opdrijven. toe en verduurzamen we de bestaande bouw. Daar komt anders weinig van terecht.”
Maar eerder dit jaar floot de rechtbank Den Haag al terug over haar stadsbrede verbod op verkamering. En nu gaat ook het verbod op woningsplitsing deels de prullenmand in. In beide gevallen om dezelfde reden: de gemeente heeft volgens de rechtbank niet aangetoond dat er in de stad een noodzaak is om in te grijpen in het hogere woningsegment (boven de 310.000 euro). En dus kunnen er boven die grens weer woningen vertimmerd worden.
Tim de Boer van de Haagse Stadspartij is verrast door de nieuwe Haagse tegenslag bij de rechter. ,,Dit is wel even schrikken”, verzucht hij. Volgens de HSP ‘er zou Den Haag er goed aan doen om verkamering en woningsplitsing anders te reguleren: ,,Door te kijken naar de gewenste grootte van kamers en gesplitste woningen. En door een maximum per straat of wijk te overwegen. Neem Maastricht. Daar moeten tussen twee studentenhuizen zeker drie niet verkamerde woningen staan.”
De gemeente moet veel specifieker kijken naar de behoefte per wijk. Heeft een Haagse wijk veel grote woningen, dan mogen er wel wat kleinere bij, zei Martijn Lentze, 070 Vastgoed
Martijn Lentze van O70 Vastgoed is het roerend met de Boer eens: ,,De gemeente moet veel specifieker kijken naar de behoefte per wijk. Heeft een Haagse wijk veel grote woningen, dan mogen er wel wat kleinere bij. En andersom natuurlijk.”
Wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) kon nog niet reageren op het vonnis in de zaak van de Haagse woningsplitsing. Eerder deed hij dat wel, toen de rechtbank het stadsbreede verbod op verkamering terzijde schoof. De wethouder wees er terecht op dat hij het verbod destijds onder druk van de Haagse gemeenteraad had uitgebreid. En dat hij bovendien had gewaarschuwd voor juridische haken en ogen: ,,Nu moeten we gaan bekijken of we het verkameringsbeleid op een andere manier kunnen motiveren. En anders moeten we het loslaten”, zei hij toen.
Excessen
Over de bijna stadsbrede ban op woningsplitsing (alleen enkele buurten in de Haagse Vinex- wijken doen niet mee) blijkt het stadsbestuur zelf opvallend genoeg al niet meer erg tevreden te zijn. Eerder dit jaar concludeerde Balster dat het aantal woningsplitsingen in Den Haag wel erg ver was teruggevallen – van gemiddeld 140 per jaar naar drie. Misschien zou het goed zijn het splitsen van huizen in deze tijden van woningnood alsnog mogelijk te maken voor grotere woningen (boven de 150 of 175 vierkante meter) of voor eerder samengevoegde woningen in Den Haag.
Dat sluit ook aan bij het onderzoek van Platform31 over het beter benutten van de bestaande woningvoorraad om het grote huizentekort op te lossen. Nieuwbouw kost veel tijd, zeker op dit moment en dan kan het splitsen en delen van woningen, ‘als excessen worden tegengegaan’, zeker wenselijk zijn, zo luidt de conclusie van de kennisorganisatie.